مریم محمدی
آمار دقیقی از زندانیان سیاسی پس از انتخابات ریاست جمهوری در ایران وجود ندارد، اما گفتوگوهای پراکندهی مسئولان و نتیجهگیری بر اساس آنها، احتمال دستگیری بیش از ۴۰۰۰ نفر را در این حوادث، در برخی رسانهها مطرح کرده است.بسیاری از این زندانیان در وضعیت هنوز ناروشنی بهسر میبرند و برخی از آنان در شرایط بد جسمانی هستند. بعضی از زندانیان بارها به بیمارستان منتقل شدهاند و برای تعدادی دیگر، خانوادههای آنان تقاضای انتقال به بیمارستان را دارند.
دکتر ابراهیم یزدی، کیوان صمیمی، تعدادی از زندانیان زن دستگیر شده، دکتر محمد ملکی، اولین رییس دانشگاه تهران پس از انقلاب و تعدادی دیگر، از جمله زندانیانی هستند که با بیماریهای مشخصی در زندان دست بهگریبان هستند.
روز شنبه اول اسفند، خانوادهی دکتر محمد ملکی برای چندمین بار در یک نامهی سرگشاده، نسبت سلامتی او ابراز نگرانی کردند.
دکتر ملکی شش ماه پیش در بستر بیماری دستگیر شد. او که ۷۸ سال دارد، از سرطان پیشرفتهی پروستات رنج میبرد.
با عمار ملکی، فرزند دکتر ملکی گفتوگو میکنم:
پدر از نظر پزشکی وضعیت نگران کنندهای دارند. زندانیانی که در چند روز اخیر آزاد شدهاند، همه گفتهاند که ایشان در زندان بدون کمک دیگران دیگر نمیتوانند راه بروند. خود ایشان هم در تماسهای تلفنی که با خانواده داشتند، بارها از این مساله شکایت داشتهاند که وضعیت جسمیشان خیلی وخیم است. چند روز پیش نیز درخواست کرده بودند که داروهای سرطان پروستات و بیماری مثانه برای ایشان ببرند که خانواده بردهاند.
مجموعهی این مسائل نگرانی ما را بیش از پیش کرده است و واقعا نمیدانیم چهکار باید بکنیم. داریم تمام تلاشمان را میکنیم که بتوانیم امکان بستری شدن ایشان را عملی کنیم.
بعضی وقتها مریضهایی که در زندان هستند، به بیمارستان منتقل شدهاند. شما چه اقداماتی تا کنون انجام دادهاید که مؤثر واقع نشده است؟
از ابتدای دستگیری ایشان بارها نامه نوشته شده است. هم مادر و هم وکلا به تقریبا تمام مسئولین قضایی؛ از رییس قوهی قضاییه تا دادستان و تا مقامات پایینتری که پروندهی ایشان دستشان بوده است، نامه نوشتهاند و مسالهی پزشکی و شرایط جسمانی ایشان را توضیح دادهاند.
زمانی که ایشان بازداشت شد، تحت درمان بود و همان زمان هم وضعیت جسمی ایشان خوب نبود. الان دیگر شش ماه کامل از دستگیری ایشان گذشته است و وارد ماه هفتم شده است و دیگر تمام توان جسمی ایشان از بین رفته است.
مشکل روحی اصلا ندارد. اما بالاخره یک پیرمرد ۷۶ ساله، با بیماریهای متعددی که داشته و با توجه به سالهای زیادی که در زندان بوده و شکنجههای مختلفی که شده است، دیگر توان جسمیاش از بین رفته است.
الان هم مساله همین است. چون در همین شش ماه زندان هم یک بار یک سکتهی خفیف داشتند و یک بار هم فشارشان شدیداً پایین افتاد که هر دوبار به بیمارستان منتقل شدند. چند روزی در بیمارستان بودند و دوباره به زندان برگردانده شدند. نگرانی اصلی این است که توان جسمی ایشان دیگر اجازه نمیدهد بیش از این از درمان دور باشد.
دکتر محمد ملکی
شما اقدامات زیادی در داخل انجام دادهاید که تاکنون نتیجهای نداده است. آیا از طریق سازمانهای بینالمللی حامی حقوق زندانیان، اقداماتی انجام دادهاید؟ یا درصدد هستید که انجام بدهید؟
ما از همان ابتدا که از طریق مقامات داخل پیگیر مساله بودیم، هیچ وقت مشکلی به لحاظ اطلاعرسانی نداشتیم و همیشه هم گفتهایم که وظیفهی اخلاقی− انسانی نهادهای بینالمللی حقوق بشری ایجاب میکند که پیگیر باشند که ظاهراً هم بودهاند.
سازمان عفو بینالملل تا کنون دوبار بیانیهی ویژه در مورد وضعیت جسمانی دکتر محمد ملکی منتشر کرده است و گویا در اجلاسهای حقوقبشری همیشه کیس ایشان مطرح شده است. ولی متاسفانه ظاهراً مقامات جمهوری اسلامی هیچ اهمیتی نمیخواهند به این مساله بدهند.
درخواست ما تا کنون حتی آزادی ایشان نبوده است. بارها گفتهایم که وظیفهی شما این است که ایشان را تحتالحفظ بستری کنید. پزشکان بیمارستانهای مورد اعتماد خودشان بارها گفتهاند که ایشان باید زیر نظر پزشک متخصص و آشنا به پروندهی پزشکیاش بستری باشد.
این اتفاق قبلا هم افتاده است؛ در سال ۸۰ که آقای ملکی در زندان بودند، به مدت ۲۰ روز در بیمارستان دی که پروندهی پزشکی داشتند، بستری بودند و بعد از آن دوباره به زندان برگردانده شدند. ولی اینبار مقامات متاسفانه به هیچ طول درمانیای تن نمیدهند و این برای ما عجیب است که چه اصراری وجود دارد که ایشان بعد از شش ماه با این حال مریض و خطر جانی بازهم در زندان نگهداری شوند.
توقع شما چیست؟ فکر میکنید، علاوه بر آنچه تا کنون شده و خانواده انجام داده است، چه اقدامات دیگری باید صورت بگیرد که کمک کند؟
واقعا نمیدانم! تنها چیزی که فکر میکنیم شاید فشاری باشد، این است که مقامات رسمی بینالمللی، مانند دبیرکل سازمان ملل و مقاماتی که جمهوری اسلامی روابط رسمیای با آنها دارد و شاید نسبت به آنها حدی از پاسخگویی را داشته باشد، برای همهی زندانیان و مخصوصاً زندانیان بیمار درخواست کنند.
الان علاوه بر دکتر ملکی، آقای دکتر یزدی هم در وضعیت مشابه قرار دارند و واقعا هیچ قاعدهی انسانیای نمیتواند باشد که این زندانیان را به این شکل نگاه دارند و اجازه درمان ندهند.
وضعیت واقعا نگران کنندهای است. خطر کاملا جانی است و این هم چیزی نیست که بخواهد روی آن اغراقی شده باشد. همه میدانند. هرکسی که آزاد شده، این وضعیت را اذعان کرده است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر